THATS – prima aplicație gratuită de e-learning pentru nevăzători

Inovație în educație – soluții mai accesibile pentru acces la informație

Aplicația THATS vine ca răspuns pentru cei 39 de milioane de nevăzători din întreaga lume, care se confruntă în fiecare zi cu limitări. Pentru ei, și mai ales pentru cei 1.4 milioane de copii nevăzători, care trăiesc preponderent în țări în curs de dezvoltare, accesul la educație este un lux.

Pe lângă barierele impuse de natura medicală, acest acces înseamnă:

  • Asistență permanentă din partea unui profesor pentru înțelegerea imaginilor pe care le explorează
  • 5-10 minute de studiu efectiv. Dintr-o oră de curs, un profesor reușește să ofere asistență fiecărui elev doar pe rând, fiind nevoit să explice fiecăruia imaginea în relief pe care acesta o studiază
  • Puține materiale de studiu, de obicei doar imagini tipărite în relief pe care le explică profesorul, nu și suport audio
  • Produse scumpe pentru educație specială. Producția unui număr mare de imagini în relief sau achiziția de device-uri mobile special create pentru nevăzători înseamnă sume pe care școlile sau familiile nu și le pot permite.

Cu THATS, educația devine accesibilă oricărei persoane nevăzătoare, din orice colț al lumii. Pentru prima oară, deficienții de vedere au la dispoziție:

  • O aplicație de mobil, care le permite să studieze din mijlocul familiei sau comunității lor
  • Un sistem de e-learning care corelează imaginile tactile cu descrierile audio, care îi ajută să învețe singuri, fără asistența altei persoane
  • O comunitate internațională de editori, care pun la dispoziție orice fel de materiale de studiu, imagini, texte și descrieri audio, din orice domeniu și în orice limbă
Inovație în tehnologie – o soluție software într-o piață hardware

Învățământul special pentru nevăzători înseamnă în prezent produse hardware scumpe, care necesită livrare, mentenanță, service. THATS reinventează sistemul de educație pentru acest public printr-un produs software pentru orice device mobil.

Nevăzătorii pot folosi smartphone-ul sau tableta pe care le au deja pentru a-și instala aplicația THATS și pot tipări în relief imaginile din biblioteca digitală la imprimanta pe care o au acasă sau la școală.

Prima aplicație mobilă gratuită pentru nevăzători

Orice utilizator va putea descărca GRATUIT aplicația de mobil.

Totodată, va avea acces GRATUIT la biblioteca digitală și la editorul online, de unde va putea descărca, modifica sau uploada diverse materiale de studiu.

Aplicația va furniza și conținut premium. Acesta va fi format din cărți, enciclopedii sau reviste realizate cu niște costuri de producție deosebite de către editori profesioniști, care le vor putea oferi contra unui cost rezonabil.

 

Deci, pentru a se bucura de beneficiile aplicației, un nevăzător are nevoie de acces la:

  • Un smartphone sau o tabletă pe care să-și instaleze aplicația
  • Internet
  • O imprimantă care poate tipări imagini în relief, cum există, de exemplu, în școlile speciale

Toate 3 sunt resurse accesibile unui număr mare de nevăzători, chiar și în țările defavorizate.

O soluție născută în mijlocul unei comunități de nevăzători

THATS a plecat din experienta de 10 ani a Asociației pentru Dezvoltare Urbană și din proiectele pe care le-am avut în acest timp cu persoanele nevăzătoare. Ideea a apărut după ce am participat la ore de curs unde copiii nu puteau învăța simultan pentru că aveau nevoie permanent de ajutorul profesorului, după ce am mers în școli cu doar o singură carte tactilă și după ce am văzut cum accesul limitat la resurse dedicate îi afectează pe nevăzătorii apropiați nouă.

Pe parcurs am creat imagini tactile la care totuși nevăzătorii aveau nevoie de explicații pentru a le înțelege. Ne dorim să facem asta automat, printr-o aplicație. E mai practic decât printr-un număr mare de voluntari care să explice permanent nevăzătorilor imaginile pe care le explorează tactil.

 

O soluție colaborativă, la care oricine poate contribui

Odată lansată aplicația, biblioteca digitală și editorul online vor fi accesibile oricărei persoane, din orice colț al lumii, care va dori să ajute un nevăzător cu o imagine, un text sau o înregistrare audio.

Biblioteca digitală va fi disponibilă în majoritatea limbilor.

Iar până la lansare, orice persoană poate să ne ajute pe drumul de la prototip la app stores cu o donație, un share sau feedback.

Implică-te chiar acum!

Trimite-ne întrebări sau sugestii

11 + 3 =